Tips för fler fjärilar i trädgården

Av alla insekter i trädgården är fjärilarna kanske de mest tilltalande för fantasin. De är inte bara vackra, de ger också ett viktigt bidrag till pollinering. Så lockar du dem in i din trädgård.

Tips för fler fjärilar i din trädgård

I genomsnitt fladdrar cirka sex arter av fjärilar i en typisk trädgård. Den mest kända är förmodligen kålvit, men atalanta, lilla räv, citronfjäril och gammagugla är också vanliga trädgårdsfjärilar. Påfågelögat är kanske det mest slående. Från början av mars till slutet av maj söker den de varmaste hörnen i din trädgård. Hans favoritplats på en solig men fortfarande kall vårdag är den sydligaste “sluttningen” på en mullvad. Ju mer skydd din trädgård erbjuder, desto fler påfågelögon. Deras larver är fascinerande svarta med vita fläckar och långa svarta ryggar runt omkring. Så rå som det kanske låter avgör antalet fjärilslarver hur många bröst som kommer in i din trädgård. När allt kommer omkring utgör dessa larver en viktig del av menyn med unga bröst. Den ena döden är den andras bröd – det är också naturen.

Visste du…
Fjärilar är inte de största pollineringsmästarna, men med sina extra långa tungor får de nektar från djupa blommor, som andra insekter inte når.

Blommor att njuta av
Fjärilar älskar … fjärilsbusken, en mycket nektarrik och samtidigt enkel och dekorativ trädgårdsväxt. Lika populärt är den rosa himmelnyckeln, en saftig för en solig trädgård, som ser attraktiv ut året runt. Dessutom blommar den bara i slutet av sommaren när nektar blir knappare. Likaså med höstastern, som lockar fjärilar som den lilla räven och atalantorna. Marigolds, lavendel och vervain gör också utmärkta fjärilsväxter, såväl som inhemska arter som kunglig ört, som blommar från början av juni till september, och loestestrife, som är mycket förtjust i kålvita och citronfjärilar. Visste du att din örtagård är ett riktigt fjärilsparadis? Fänkål, timjan, mynta, dill, angelica och vild marjoram eller oregano är särskilt populära matställen.

Larver av påfågelöga på nässlor Mödravårdskliniker
Förutom nektarväxter behöver fjärilar också värdväxter, där de lägger sina ägg och där deras larver hittar tillräckligt med mat för att växa till fjärilar. Sporkved eller havtorn är en intressant värdväxt för blåbär och citronfjärilar. Dessutom ger denna buske nektar för många andra fjärilar i flera månader. Tistelfjärilens larver lever på (prydnads) tistlar, icarus blues trivs på klöver och sandeyes föredrar en bit gräsmark att lägga sina ägg.

Påfågelarverna är kinkiga skurkar, som bara gillar en sak: nässlor. Förresten är kartan, den lilla räven, atalanta och den hackade aureliaen (delvis) beroende av brännässlor. Försök att hålla minst en grupp nässlor i ett hörn av din trädgård.

Typer av fjärilar i trädgården

Fjärilshus
Fjärilar som tillbringar vintern här kan hjälpas med ett fjärilshus. Men inser att bara cirka fem arter verkligen övervintrar här: citronmal, hackad aurelia, påfågel påfågel, liten räv och ibland också atalanta; resten flyttar till söder. Häng ditt fjärilshus på en skyddad, solig plats under en lutande, i ögonhöjd. Inuti ordna lite bark, vissna löv och kvistar; hon lockar en bit mogen äpple in i huset.

nattugglor
De sex till tio fjärilsarterna som regelbundet besöker din trädgård dvärgas av de mer än hundra malar som flyger runt. Ta dig tid att observera dem, till exempel med din trädgårdslampa, för det finns riktiga pärlor bland dem. Vet att de är en viktig matkälla i din trädgård. Bröst äter sina ägg, larver och puppor, och fladdermöss älskar dem också.

Leave a Reply

Your email address will not be published.